Hier kan je de antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Staat jouw antwoord er niet tussen? Neem gerust contact op!

vragen naar aanleiding van de coronacrisis

VANWEGE DE CORONACRISIS WERKEN VEEL MENSEN THUIS. IS STER GEWOON BEREIKBAAR?

We doen er alles aan om je ook nu de service te bieden die je van ons gewend bent. We volgen de ontwikkelingen op de voet en zetten alles op alles om onze klanten en medewerkers te beschermen. Ster volgt daarom de maatregelen en richtlijnen van het RIVM nauw en heeft haar medewerkers opgeroepen om goed voor henzelf en hun naasten te zorgen en social distancing serieus te nemen. Dit houdt in dat alle medewerkers van Ster op dit moment vanuit huis werken. Vanzelfsprekend zorgen we voor goede bereikbaarheid en is jouw contactpersoon telefonisch of via de mail te bereiken.


HET LICHT VAN DE CORONA-UITBRAAK HEB IK TWIJFELS OVER MIJN LOPENDE CAMPAGNE OF OVER HET INZETTEN VAN EEN NIEUWE CAMPAGNE. WAT NU?

We begrijpen dat de flexibele houding van Ster momenteel extra van belang is. Bij Ster staan we altijd klaar om je te helpen in het maken van keuzes en om mee te denken in oplossingen. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers.

algemene veelgestelde vragen

Waarom een nieuw Ster-geluid rondom het reclameblok op radio?

Ster heeft de wettelijke plicht om de reclameblokken duidelijk te onderscheiden van de programma’s van de NPO. Op tv is het Ster-logo en/of Loeki de Leeuw goed zichtbaar voor de reclameblokken, op radio kon de overgang duidelijker. Daarbij wil Ster de naamsbekendheid en merkherkenning op radio vergroten.

Sinds 14 september is daarom een nieuw Ster-geluid te horen aan het begin van het reclameblok op radio, een ident genaamd. Alhoewel, niet helemaal nieuw, want deze is afgeleid van de oude idents. De nieuwe ident is hetzelfde voor alle zenders en voorafgaand aan het reclameblok wordt hierin Ster genoemd.


Ik ben scholier/student. waar kan ik informatie vinden?

We hebben een speciale informatiepagina voor scholieren en studenten.


Wat doet Ster?

Ster (Stichting Etherreclame) is verantwoordelijk voor de exploitatie van reclameruimte op de kanalen van de Nederlandse publieke omroep. Dat betekent dat we reclameruimte op tv, radio en de online kanalen van de NPO verkopen. Wij doen dit op een betrouwbare, professionele en verantwoorde manier binnen de richtlijnen van de Mediawet.


Wat zijn de verschillen met de commerciële omroepen?

De commerciële omroepen mogen 15% van hun zendtijd gebruiken voor reclameboodschappen. Ster mag 10% van de zendtijd van de NPO gebruiken voor reclame. Omdat de reclameblokken van Ster geen programma’s onderbreken, wordt in de praktijk ongeveer 7,5% van de zendtijd gebruikt voor reclame. Dat is dus de helft ten opzichte van de commerciëlen én niet programmaonderbrekend.

Daarnaast maken commerciële omroepen gebruik van non-spot advertising als product placement en sponsormogelijkheden. Ster mag die mogelijkheden niet bieden binnen de huidige Mediawet.


Wat vindt het Nederlandse publiek van reclame
?

Reclame maakt deel uit van ons maatschappelijk leven. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlanders niet bereid is meer te betalen om de NPO reclamevrij te krijgen. Uit onderzoek met Ster AdMeasure blijkt dat slechts 18% van de respondenten heeft aangegeven een bepaalde reclame vervelend te vinden. Het Nederlandse publiek staat neutraal tot positief tegenover reclame.


Waar kan ik mijn klacht over een reclame indienen?

De Reclame Code Commissie behandelt de klachten over reclames. Je kan zelf een klacht indienen via hun website.


Wat gebeurt er met het geld dat Ster verdient?

De inkomsten van Ster worden afgedragen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ster draagt gemiddeld 180 miljoen euro per jaar af aan het ministerie. Deze inkomsten vormen een belangrijke en welkome aanvulling op de algemene begroting van de minister en de mediabegroting waarvan de publieke omroep wordt gefinancierd.


Ik heb een vraag over de beoordeling van commercials door Ster. Waar kan ik terecht?

Heb je een vraag over de beoordeling van commercials of wil je weten wanneer Ster een commercial wel of niet uitzendt? Lees dan hier verder. 


Kan Ster mij commercials toesturen?

Zonder toestemming van de adverteerder mag Ster geen commercials toesturen. Ster houdt geen archief bij van commercials. Oude commercials kun je opvragen bij de adverteerder of bij Beeld & Geluid.


Heeft Ster materiaal van Loeki de Leeuw?

Geesink Studio heeft de rechten van Loeki de Leeuw. Ster heeft deze rechten niet. Daarom kunnen wij geen materiaal van Loeki maken, beheren of toesturen.


Ik heb een vraag over online adverteren zonder persoonsgegevens. Waar kan ik terecht?

De meest gestelde vragen over adverteren zonder persoonsgegevens staan hier op een rij. Staat je vraag er niet tussen? Mail dan naar digital@ster.nl. 


Wanneer behoor je tot 'algemeen nut'?

Niet commerciële partijen met een niet-commerciële boodschap vallen onder de noemer algemeen nut. De niet-commerciële partijen waar we het hier over hebben, zijn instellingen met een wetenschappelijk, cultureel, godsdienstig, levensbeschouwelijk, politiek of liefdadig karakter, die een CBF-keurmerk of ANBI-status hebben. Voor campagnes van dergelijke afzenders is er ruimte op de kanalen van de NPO. Dus niet alleen op radio en televisie, maar óók online. Neem contact op voor meer informatie of bekijk deze pagina op onze website. Wil je meer weten of ben je benieuwd of jouw boodschap in aanmerking komt? Neem dan vooral contact op met een van onze accountmanagers.